Wie op vakantie is geweest naar Zuid-Europa is het misschien wel eens opgevallen dat daar flink grote zwarte mieren rondlopen. Dat zouden zomaar eens reuzenmieren kunnen zijn geweest. Deze mieren lijken oppervlakkig wel wat op onze gewone wegmier of grauwzwarte renmier, maar reuzenmieren glimmen...
Hilversum, 25 juli - De vondst van een nieuw insect in Nederland heeft veel teweeggebracht. Er komen meldingen van kraakcicades binnen uit allerlei plaatsen. Intensief onderzoek heeft aan het licht gebracht dat er in Amsterdam bij de Hermitage minstens vier zingende mannetjes zijn. Dat werd...
De beste tijd om sprinkhanen te onderzoeken is van half juni tot eind september. De meeste dieren zijn dan volwassen; ze vallen op doordat ze geluid maken. Door het extreem droge en warme weer in het voorjaar hebben de jonkies zich echter dit jaar zeer snel ontwikkeld.
In mei werd voor het eerst sinds 1975 het bosdoorntje weer in Nederland waargenomen. Deze soort is overal in Noordwest-Europa sterk achteruitgegaan en stond in Nederland als uitgestorven op de rode lijst. Sinds 2000 zijn er 47 soorten sprinkhanen en krekels in Nederland waargenomen.
De veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa) is een insect van 4 à 5 cm met stevige graafpoten. Hij is verwant aan de krekels. Het lichaam is bruin van kleur en fluweelachtig behaard, met twee paar vleugels.