2024 is het jaar van de wesp!

Het wordt tijd voor een reëler beeld van ‘de’ wesp. Een beeld dat beter in verhouding staat tot de fascinerende veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. In Nederland komen meer dan 5000 verschillende soorten wespen voor, met een grote diversiteit in uiterlijk en levenswijzen. Van jagende tot bloembezoekende volwassen wespen. Van insectenetende tot plantenetende larven. Van sociale tot parasitaire soorten Daarom hebben Naturalis Biodiversity Center, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, de Nederlandse Entomologische Vereniging en de jeugdbonden JNM en NJN, 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de Wesp.

In het Jaar van de Wesp zetten we wespen in het zonnetje. In 2024 organiseren we allerlei publieks- en onderzoeksactiviteiten, zoals onder andere lezingen en excursies en de wespentelling. Doel is om te laten zien waarom we wespen juist moeten waarderen. Om meer mensen kennis te laten maken met de diversiteit in uiterlijke en leefwijze van deze interessante dieren. En om geinteresseerden beter in staat te stellen om verschillende soorten te herkennen. Tot slot willen we stimuleren om de omgang met sociale wespen te verschuiven van verdelgen naar behoud.

Jaar van de wesp is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds; het Jacob van Zijverden Fonds en de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting.

Op www.jaarvandewesp.nl kan je meer informatie vinden.

Heb je vragen of wil je contact opnemen, stuur dan een email naar: info@jaarvandewesp.nl

 

 

Programma

Onderstaand vast een tipje van de sluier van de verschillende activiteiten die gepland staan:

  • 3 augustus 2024: Zomerexcursie Keent Werkgroep Hymeoptera
     
  • zomer 2024: Publicatie entomologische tabel plooivleugelwespen
     
  • najaar 2024: Publicatie zoekkaart wespen
  • Voorjaar/zomer/najaar: Lezingentour Werkgroep Hymenoptera
  • Zomer 2024: Diverse excursies van NEV en jeugdbonden JNM en NJN
  • 17 t/m 25 augustus 2024: Nationale wespentelling Tuintelling
  • Augustus-september 2024: Publieksonderzoek limonadewespen
  • Najaar 2024: Bijeenkomst over de omgang met sociale wespen
  • Najaar 2024: Handreiking omgang met nesten van sociale wespen

Afgelopen activiteiten:

  • 29 juni: Vervolgcursus Wespenconsulent in Apeldoorn.  Opgave of informatie opvragen kan via info@wespenstichting.nl
  • Januari 2024: Publicatie De Roofwespen van Noordwest-Europa - proefversie

Literatuur over wespen

Gids van bijen, wespen en mieren,  2003, Heiko Bellmann

Gasten van bijenhotels, 2014, Pieter van Breugel

De bijen en wespen in Zeeland, 2008, Lucien Calle & Chiel Jacobusse

De plooivleugelwespen, 1985, Raimond Hensen, PDF 

In 2024 verschijnt een nieuwe tabel in een Entomologische Tabel De graafwespen van de Benelux, 1996, Wim Klein, PDF

Proeftabel families en genera van de bladwespen uit Nederland en België, 2022, Ad Mol, PDF

De Spinnendoders van Nederland, 2008, Hans Nieuwenhuijsen

Determinatietabel voor de Nederlandse spinnendoders (Pompilidae), 2023, Hans Nieuwenhuijsen, PDF downloaden 

De angeldragende wespen van Noordwest-Europa: veldtabel tot de genera van de 'hogere angeldragers, m.u.v. de bijen en de mieren, 2024, Flor Rhebergen

Onze sociale wespen, Vespa, Dolichovespula en Vespula, 2004, Eric Schoeters

De wespen en mieren van Nederland, 2004, Theo Peeters et al, PDF

De wesp, 2022, Seirian Sumner

Determinatiegids van insecten,  2017, Fons Verheyde, PDF 

Zoekkaart wespentelling 2024

Uitgebreidere overzichten van determinatieliteratuur zijn te vinden op:

Aculeaten (angeldragers)

Sluipwespen of parasitaïre wespen (Parasitica)

Per januari 2024:

De roofwespen van Noordwest-Europa, proefversie 2024, Flor Rhebergen

De tabel verschijnt in januari en kan dan worden aangeschaft via de sectie Hymenoptera voor € 4,50 af te halen tijdens bijeenkomsten van de Sectie Hymenoptera of de NEV. Voor € 10 wordt de tabel toegezonden. Het bedrag kan worden overgemaakt naar NL62 ASNB 8833 1547 93 t.n.v. W. J. Arp, onder vermelding van ‘sectie Hymenoptera Angeldragers van

Week van de winterse wespen

Week van de winterse wespen

Nature Today 9-DEC-2024 - De meeste mensen associëren wespen met de zomer. Dan kom je ook de meeste wespen tegen, maar ook in de winter zijn ze nog te vinden. Dat is wel wat moeilijker, omdat ze verstopt zitten. Je vindt sporen dat ze er zijn, maar de wespen zelf vind je niet. Het is de week van de winterse wespen.

Koninginnen

Regelmatig krijgen we de vraag waar wespen in de winter zijn. Dan moeten we het – voor sommigen – teleurstellende antwoord geven dat de meeste exemplaren al voor de winter doodgaan. Dat geldt ook voor de limonadewespen die rond je terras hangen en voor andere sociale wespen, zoals hoornaars. De werksters hebben de hele zomer hun werk gedaan en de mannetjes hebben in het najaar hun taak vervuld. In de winter zijn de wespennesten van het voorgaande seizoen uitgestorven, en ze worden in het nieuwe jaar niet opnieuw gebruikt.

Een overwinterende koningin van de middelste wesp, een wespensoort die door de roodgekleurde delen wel wat weg heeft van een Europese hoornaarEen overwinterende koningin van de middelste wesp, een wespensoort die door de roodgekleurde delen wel wat weg heeft van een Europese hoornaar (Bron: Annemiek van Dijk)

De enige sociale wespen die in de winter nog leven, zijn de koninginnen die in de voorafgaande zomer of het voorafgaande najaar geboren zijn. Ondanks dat de koninginnen groot en stevig gebouwd zijn, zie je ze in de winter meestal niet. Ze kruipen weg op veilige donkere plekjes, met de juiste omstandigheden om het einde van de winter te halen. Ze zijn niet actief en zitten verstopt, bijvoorbeeld achter een stuk schors of in dood hout. Aan het einde van de winter of begin van het voorjaar, wanneer de omstandigheden gunstig zijn, komen ze weer tevoorschijn. Ze starten dan een nieuw nest dat later in het jaar weer uitgroeit tot een grote kolonie.

Overwinterende sluipwespen

Wespen die je in de winter nog wel zou kunnen aantreffen, zijn diverse soorten sluipwespen. Een beperkt aantal soorten sluipwespen overwintert namelijk als volwassen dier (imago). Sommigen soorten doen dat achter schors of in vermolmd hout van staande of liggende dode bomen. Andere soorten zoeken een plekje in mos of strooisel. Weer andere sluipwepsen zijn te vinden op donkere en afgesloten plekken, zoals bunkers of grotten. De meeste van de overwinterende soorten parasiteren op nachtvlinders. Tot nu toe zijn meer dan 25 soorten sluipwespen overwinterend gevonden in Nederland en België, maar veel is nog onbekend. Populaire bomen zijn eik, populier, els, wilg en berk, maar ook andere boomsoorten worden gebruikt. Meer informatie is te vinden in een eerder bericht op Nature Today.

Twee soorten overwinterende sluipwespen bij elkaar op een foto, Ichneumon lugens en rechts twee exemplaren van Lymantrichneumon disparisTwee soorten overwinterende sluipwespen bij elkaar op een foto, Ichneumon lugens en rechts twee exemplaren van Lymantrichneumon disparis (Bron: Annemiek van Dijk)

Gallen en galwespen

Sommige wespensoorten zijn sowieso lastig te vinden, omdat ze heel klein zijn of omdat je vaker de sporen van hun aanwezigheid vindt dan de wespen zelf. Beide gelden voor galwespen. De genoemde sporen van de aanwezigheid van galwespen zijn op heel veel plekken te vinden, vaak ook in de winter. Dan gaat het uiteraard over gallen: vergroeiingen van plantendelen die ontstaan doordat galwespen (of bijvoorbeeld galmuggen of galmijten) hun eitjes samen met een stofje in de plant hebben gelegd. Als reactie daarop vormt de plant een vergroeiing, waarin de larve van de galwesp groeit en waarvan hij eet. Het bekendst zijn de knikkergallen, die groeien op zomereiken. Op zomereiken zijn nog veel meer gallen te vinden, van breed scala aan galwespen. Van egelgalwesp tot aardappelgalwesp en van ramshoorngalwesp tot ananasgalwesp. Gallen die op bladeren van loofbomen groeien, zijn in de winter uiteraard vrijwel niet te vinden. Voor het herkennen van gallen, kun je gebruikmaken van de Veldgids Plantengallen.

Twee voorbeelden van gallen die je in de winter kunt vinden, beide op eiken: links de ramshoorngal en rechts de aardappel galTwee voorbeelden van gallen die je in de winter kunt vinden, beide op eiken: links de ramshoorngal en rechts de aardappel gal (Bron: Hans Jonkman)

Jaar van de Wesp

Het jaar 2024 is uitgeroepen tot Jaar van de Wesp, om wespen positieve aandacht te geven en een grote groep mensen in contact te brengen met deze mooie dieren. We willen duidelijk maken dat wespen een interessante groep insecten is, met een grote diversiteit aan soorten, vormen, ecologie en gedrag. Speciaal voor de limonadewespen willen we ook laten zien hoe bijzonder en nuttig ze zijn en dat bestrijding van nesten lang niet altijd nodig is. Ook de soortzoeker knoopwespen is gemaakt in het kader van het Jaar van de Wesp. 

Meer informatie

Iedere week staat een plant, dier of schimmel centraal in de Week van… Het is een initiatief van SoortenNL, hét kennisnetwerk voor wilde planten en dieren van Nederland. Een netwerk van organisaties die toegepast onderzoek doen en natuurgegevens verzamelen met hulp van duizenden vrijwilligers voor de bescherming van soorten en hun leefgebieden. Met die gegevens ontwikkelen we kennis over de staat van de natuur en verbeteren we beheer, beleid en betrokkenheid.

Tekst: Johan van ‘t Bosch, EIS kenniscentrum Insecten en SoortenNL
Foto’s: Ruud en Betty van Middelkoop (leadfoto: een overwinterende koningin van de Europese hoornaar); Annemiek van Dijk; Hans Jonkman 

 Bron: Nature Today 

Vorig artikel Knoopwespen uit de knoop in nieuwe soortzoeker

Please login or register to post comments.

Nieuws

Proeftabel angeldragende wespen van Flor Rhebergen verkrijgbaar

Nature Today bericht van 19 december 2023 is hier terug te lezen.

Contact

Meer informatie? info@jaarvandewesp.nl