Met enige regelmaat komt de Spaanse stierspin Macrothele calpeiana per ongeluk in ons land terecht met de import van olijfbomen. Deze soort is beschermd via de Europese Habitatrichtlijn bijlage IV (HR-IV). Het is bovendien een nogal indrukwekkend dier dat tot bijna vier centimeter groot kan worden en grote naar voren gerichte kaken heeft. Bij een vondst ontstaat meestal consternatie, met discussies over de vermeende gevaarlijkheid en wat er wettelijk gezien met de spin moet. Hoe hier mee om te gaan wordt op deze pagina uitgelegd.
De Iberische stierspin Macrothele calpeiana, let op de lange spintepels en de indeuking van het kopborststuk. Foto J. Gállego, CC BY-NC-SA.
De Iberische spin leeft van nature in het zuiden van Spanje en Portugal. Ze maakt verborgen buisvormige trechterwebben in onder meer boomholtes. Omdat grote olijfbomen in deze landen nog wel eens opgepot worden en naar andere landen vervoerd worden om hier verkocht te worden, kunnen de spinnen ongemerkt meekomen. Bij de vervoerder, de distributeur, het tuincentrum of iemand in de tuin kan de spin er dan uitkruipen en gevonden worden. Dit proces gebeurt sinds ongeveer 2010 omdat recent door klimaatverandering mediterrane planten jaarrond buiten kunnen staan in ons land, en daarmee de import flink is toegenomen. Tot nu toe staat de teller van door arachnologen bevestigde importgevallen op negen, verdeeld over zes provincies. Een groot gedeelte van de spinnen zal echter nooit ‘officieel’ gemeld worden.
Een vondst van de spin trekt vaak de aandacht. Soms ontstaat het idee dat het gaat om een Australische tunnelwebspin Atrax robustus. Deze spin staat bekend als ‘de meest gevaarlijke spin ter wereld’ en soms ontstaat zo paniek. De (eventuele) beet van M. calpeiana brengt echter geen gezondheidsrisico mee, maar kan wel pijnlijk zijn.
Voor meer verdieping wordt naar dit artikel [in press] verwezen.
Een erg algemeen plaatje: olijfbomen voor een tuincentrum
Bescherming
De verbodsbepalingen van de Europese Habitatrichtlijn hebben alleen betrekking op soorten in hun natuurlijke verspreidingsgebied, daarom is de Spaanse spierspin niet opgenomen in de Wet natuurbescherming. Toch is de spin niet helemaal onbeschermd en zijn verschillende artikelen uit de Wet natuurbescherming wel van toepassing.
Protocol
Hoe nu om te gaan met een nieuwe waarneming van de Spaanse stierspin? Aangezien het op dit moment bij de Spaanse stierspin gaat om een niet bewuste invoer, wordt de wet niet overtreden als de soort niet op naam is gebracht en de individuen per ongeluk gedood worden.
Literatuur
Noordijk, J. 2020. Een naar Nederland meeliftende spin van de Habitatrichtlijn: de Spaanse stierspin Macrothele calpeiana (Araneae: Macrothelidae). – Nederlandse Faunistische Mededelingen 54: 99-105
Jinze Noordijk EIS Kenniscentrum Insecten Postbus 9517 2300 RA, Leiden
jinze.noordijk@naturalis.nl