Kenniscentrum Insecten

Samen zetten we insecten en andere ongewervelden op de kaart.

Over EIS

Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De basis van de organisatie wordt gevormd door de 60 werkgroepen, die ieder een bepaalde diergroep bestuderen. Het bureau met deskundigen ondersteunt de werkgroepen bij het verzamelen en publiceren van hun kennis. Op het bureau is een ruime kennis aanwezig van beleidsrelevante ongewervelde dieren. In de afgelopen jaren hebben we opdrachten uitgevoerd voor onder meer provincies, gemeenten, bedrijven, ministeries, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Naturalis Biodiversity Center en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Landelijke insectendag

Op zaterdag 1 februari 2025 wordt de Landelijke Insectendag gehouden in Flora Boskoop. Klik hier voor meer informatie.

Werkgroepen

Een overzicht van alle werkgroepen voor onderzoek aan ongewervelden is hier te vinden.

Gaasvliegenproject

We zijn begonnen met een groot project over Gaasvliegen en hun verwanten. Meer informatie vind je op de projectpagina.
 

Bosmieren.nl

Voor alle informatie over bosmieren en hun beheer: www.bosmieren.nl

 

Diensten

EIS voert opdrachten uit voor derden. Indien u een opdracht wil laten uitvoeren, kijk dan bij de betreffende categorie hieronder of neem contact op via eis@naturalis.nl.

> Inventarisatie
> Beheer
> Monitoring
> Bescherming
> Educatie
> Exoten
> Advies
> Insectencamera's
Klik hier voor een totaaloverzicht

soortzoekers

Online determinatiehulp voor diverse ongewervelde groepen is hier te vinden

 

Bestuivers.nl

Voor alle informatie over bestuivers zie: www.bestuivers.nl

 

Meetnet Hommels

EIS Kenniscentrum Insecten werkt samen met De Vlinderstichting aan het Meetnet Hommels. Zie voor meer informatie hier. 

2024: Jaar van de wesp

We zijn begonnen met jaar van de wesp, een project over de veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Meer informatie vind je op www.jaarvandewesp.nl.

Nieuws

Determinatiedag Sprinkhanen

Determinatiedag Sprinkhanen

Mededeling: het maximaal aantal deelnemers is bereikt. De inschrijving is gesloten. 

Een nieuwe determinatiedag staat op het programma op  vrijdag 9 maart.

Als medewerkers van natuurhistorisch museum Naturalis en liefhebbers van entomologie willen we graag onze passie voor en kennis over insecten delen. Om die reden organiseren wij, samen met EIS Kenniscentrum Insecten, determinatiedagen.   Deze determinatiedagen, twee per seizoen, richten zich op beginnende entomologen of gevorderden die een nieuwe groep willen ontdekken. De nadruk ligt op het determineren van collectiemateriaal. De tweede van het seizoen 2017/2018 is gericht op sprinkhanen en vindt plaats op vrijdag 09 maart 2018 van 10.00 tot 16.00 in het Sylvius-gebouw in Leiden.  

De dagindeling is als volgt:

1)       10.00 – 10.30 inloop en koffie/thee

2)      10.30 – 11.30 presentatie door Roy Kleukers en Luc Willemse over sprinkhanen: wat zijn de belangrijkste kenmerken om de soortgroepen aan te herkennen?

3)      11.30 – 16.00 determineren van eigen materiaal/foto’s of collectiemateriaal van Naturalis Koffie/thee is de hele dag beschikbaar, lunch is op eigen gelegenheid.  

Er zal ongedetermineerd Nederlands materiaal aanwezig zijn uit de Naturalis-collectie en het is natuurlijk mogelijk om eigen materiaal mee te nemen, zowel fysiek als foto’s. Hoewel de nadruk ligt op  Nederlandse soorten, is het ook mogelijk om een poging te doen Europese soorten op naam te brengen. De benodigde determinatietabellen en overige literatuur over de groep zullen klaarliggen, maar het wordt op prijs gesteld als u zelf ook betreffende literatuur mee kunt nemen indien in bezit.

De specialisten Roy Kleukers, Luc Willemse en Wilbert Kerkhof zullen aanwezig zijn om te helpen met de determinaties. Wie wil proberen om Nederlandse sprinkhanen op naam te brengen met de onlineSoortzoeker wordt verzocht een tablet of laptop mee te nemen. Wifi zal toegankelijk zijn.  

Aanmelden

Meld je aan door een e-mail te sturen naar pasquale.ciliberti@naturalis.nl, waarna een bevestiging volgt. Iedereen is van harte welkom en de deelname is gratis. Omdat de ruimte en het aantal microscopen beperkt zijn, kunnen we alleen de eerste 30 aanmeldingen toelaten.  

Vervoer

Het Sylvius-gebouw staat aan de Sylviusweg 72, te Leiden. De parkeermogelijkheden zijn beperkt. Het parkeerterrein van Naturalis, aan de Mendelweg, is vrij klein en wordt ook gebruikt door medewerkers en bezoekers van de tentoonstelling. Wij adviseren daarom met het openbaar vervoer te komen. De looproute vanaf Centraal Station vindt u hier.  

Hopelijk tot dan!

Pasquale Ciliberti en Max Caspers

Vorig artikel EIS-Symposium 27 januari: Bestuivers
Volgend artikel Kijk op Exoten 22