Waarnemingen van Aziatische hoornaar (met foto!) kunnen worden doorgegeven aan eis@naturalis.nl.
Meer informatie
EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden onderzoekt het voorkomen van rivierkreeften in Nederland. De afgelopen tien jaar is het aantal soorten invasieve zoetwaterkreeften verdubbeld. Veel van deze (en eerder gemelde kreeften) hebben zich bovendien explosief uitgebreid. Hierdoor vormen ze inmiddels een opvallend fauna-element in grote delen van ons land. EIS hoopt de ontwikkelingen op kreeftengebied in Nederland op de voet te kunnen volgen. Kreeftenwaarnemingen (bij voorkeur vergezeld van een foto!) en krantenknipsels kunnen worden doorgegeven aan eis@naturalis.nl.
Spinnen zijn geharde dieren die vaak lang zonder voedsel of drinken kunnen. Geregeld komen er exotische spinnen in ons land terecht en enkele daarvan kunnen zich vestigen en populaties opbouwen. Er zijn drie soorten waaraan EIS momenteel extra aandacht besteed. Het gaat om zwarte weduwen en aanverwante soorten (Latrodectus-soorten) en zwerfspinnen (Phoneutria); deze spinnen worden zeer weinig naar ons land vervoerd, maar hun beet kan wel medische gevolgen hebben voor de mens. Ten derde volgen we de imports van de Spaanse stierspin (Macrothele calpeiana). Deze spin kan meekomen met potplanten uit Iberië, maar dat is niet de bedoeling want ze is in Spanje en Portugal een beschermde soort.
De walnootboorvlieg Rhagoletis completa komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In de jaren 1990 is deze reeds in Italië vastgesteld en 15 jaar later begon deze zich uit te breiden in Europe. In 2015 werden de eerste aangetaste walnoten in Nederland aangetroffen en sindsdien breidt deze zich sterk over Nederland uit.